SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

torstai 20. huhtikuuta 2017

Uudenmaan luolien salaisuudet paljastuvat

Henkilön Suomi365 kuva.
Uudenmaan luolat on kattava opaskirja maakunnan luolakohteista.

Viimein se on täällä! Kattava opaskirja Uudenmaan luolista

Uudenmaan maakunnasta löytyvät maamme kiehtovimmat ja merkittävimmät luolakohteet kuten Suomen suurin kalkkikiviluola, Lohjan Torholan luola, valtakunnallinen luolaharvinaisuus Kirkkonummen Högbergetin virtauseroosioluola sekä maamme merkittävin kideonkaloluola Siuntion Grottbergetin luola. Kirkkonummen Korkbergetin luolasto, Vihdin Rokokallion luolasto sekä Lapinjärven Mäyräkallion luolasto lukeutuvat maamme pisimpiin lohkareluolastoihin.

Uudenmaan luolien käyttöhistoria on värikäs. Maakunnan luolien käytön voidaan katsoa alkavan kivikaudelta ja jatkuneen yhtämittaisena näihin päiviin asti. Tänä aikana luolia on käytetty eri tarkoituksiin kuten kriisiaikojen pakopaikkoina, hätäkirkkoina ja omaisuuden säilytyspaikkana. Uudenmaan luolissa ovat pitäneet majaansa erakot, kulkurit, rosvot, pontikankeittäjät ja muut laitapuolen kulkijat, kansanperinteen mielikuvituksessa luolia asuttavat pirut, hiidet ja tontut. Myös tietäjien tiedetään käyttäneen muutamia maakunnan luolia omiin menoihinsa.   

Uudenmaan luolat on kattava opaskirja maakunnan luolista. Teos esittelee alueen 60 suurinta, geologialtaan erikoisinta, kansantarustoltaan kiehtovinta ja matkailullisesti merkittävintä luolaa ja luola-aluetta tarkoin sijaintitiedoin ja kartoin, mielikuvitusta ruokkivin kohdekuvauksin sekä runsaan kuvituksen höystämänä. Kirja johdattaa lukijansa toinen toistaan upeammille luontokohteille, joita ei uskoisi löytyvän maamme väkirikkaimmasta maakunnasta. Oppaan avulla retkeilijälle tarjoutuu mahdollisuus paitsi löytää kohteille, myös perehtyä luolien geologiaan ja niissä viihtyviin eliölajeihin sekä nauttia lähiluonnon tarjoamista seikkailuista kaikkina vuodenaikoina.

143 sivuinen opaskirja maksaa kustantajan nettikaupassa 20 e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti